Ekonomi

Zelenskiy Patriot sistemleri, AB ve NATO’da ilerleme çağrısında bulundu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, uluslararası topluma Ukrayna’ya ilave hava savunma sistemlerinin teslimatının hızlandırılması, ülkenin Avrupa Birliği’ne girişi için resmi görüşmelerin başlatılması ve Ukrayna’nın NATO’ya katılması için davette bulunulması çağrısında bulundu. Doğuda tırmanan gerilimin ortasında Ukrayna güçleri, Kongre’nin 23 Nisan’da 61 milyar dolarlık yardım paketini onaylamasının ardından ABD askeri desteğinin gelmesini bekliyor.

Zelenskiy Pazar günü gece yaptığı video konuşmasında, savaş alanı dinamiklerini Ukrayna lehine değiştirmek için söz verilen malzemelerin, özellikle de Patriot füze savunma sisteminin alınmasının aciliyetini vurguladı. ABD Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Hakeem Jeffries ile yaptığı son görüşmeye de değinen Zelenskiy, onaylanan yardım için şükranlarını ifade etti ve Ukrayna’nın savunma pozisyonlarını koruyabilecek ve Rus askeri stratejilerine karşı koyabilecek bir teslimat hızına duyulan ihtiyacı vurguladı.

AB üyeliği konusunda ise Zelenskiy, Ukrayna’nın müzakerelerin başlaması için gerekli koşulları yerine getirdiğini ve artık AB’nin taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti. İki yıl önce Rusya’nın geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana çoğu Avrupa ülkesi tarafından desteklenen Ukrayna, 27 üyeli bloğa katılmaya aday olsa da katılım sürecinin birkaç yıl sürmesi bekleniyor.

NATO üyeliği konusunda Zelenskiy, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından 4 Nisan’da yapılan ve Ukrayna’nın eninde sonunda ittifaka kabul edileceğini öne süren bir açıklamaya atıfta bulundu. Ukraynalı lider, ittifakın değerleriyle uyumlu ve bunları savunmaya istekli her ülkenin üyelik için değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Zelenskiy ayrıca barış umudunu dile getirerek 15-16 Haziran’da İsviçre’de yapılması planlanan barış zirvesine işaret etti. Rusya’nın zirveye davet edilmemiş olması ve katılımı olmadan böyle bir toplantının yapılmasını reddetmesi dikkat çekti.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu